Overgangsklachten: Niet Te Verwarren Met Een Burn-out

Published May 13, 21
6 min read

Angstaanvallen Tijdens De Overgang

opvliegers) maar veel klachten doen dit veel minder (bijv. vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, stemmingswisselingen). Wat wel steeds duidelijker wordt, is dat vrouwen hier dusdanig veel hinder van ondervinden, dat dit zelfs kan leiden tot langdurige uitval of verzuim van het werk. Immers, door daling van de vrouwelijke hormonen kan er een verhoogd risico ontstaan op andere ziekten (bijv. hart- en vaatziekten, Diabetes Mellitus of osteoporose). Het uitvragen en analyseren van het klachtenpatroon vraagt dan ook een specifieke deskundigheid. Daarom wordt vaak doorverwezen naar een overgangsconsulent. De overgangsconsulent is specifiek opgeleid in alle aspecten van de overgang en mogelijkheden van behandelingen hierin.

Opvliegers LeeftijdYos Health Waterfles

De opleiding tot overgangsconsulent bij Breederode Hogeschool helpt jou om op juiste wijze ondersteuning te bieden aan vrouwen met overgangsklachten. Hierdoor ontwikkel jij je tot vakbekwame zorgprofessional in een eigen praktijk, huisartsenpraktijk, arbospreekuur, menopauzepoli of als tweede praktijk bij de verloskunde (beste middel tegen de overgang).

Overgangsconsulente Inschakelen

Bart van Aken heeft zijn opleiding tot arts in Utrecht gevolgd. Hij heeft zich daarna gespecialiseerd tot gynaecoloog in Amsterdam. Sinds 1982 is hij gevestigd als gynaecoloog, de eerste 10 jaar in Amsterdam (OLVG) en Emmen en van 1992 tot 2017 in het Flevoziekenhuis in Almere. Vanaf 2007 was hij vakgroepvoorzitter van de afdeling gynaecologie en verloskunde en stuurde in die hoedanigheid alles wat met dat vakgebied te maken heeft aan. Per 1 januari 2018 is Bart van Aken te vinden bij Vrouw & Klinieken in Lelystad. Vuurvrouw sprak met hem. yos health waterfles...Bart vertelt: “Na al deze jaren vind ik mijn vak als gynaecoloog nog steeds ontzettend leuk.

Een miskende groep vrouwen met vaak ernstige problemen. De menopauze heeft mijn aandacht omdat ik zie hoe vrouwen soms kunnen lijden onder de overgang en maar weinig weten van wat nu wel en niet goed is. Ze krijgen vaak tegenstrijdige adviezen en daar wil ik ze in begeleiden."Veel vrouwen in Nederland met ernstige overgangsklachten zijn onderbehandeld. Ze modderen vaak jaren door. In de behandeling van vrouwen met overgangsklachten steekt Nederland behoorlijk af bij andere Europese landen. overgang. Waar in de ons omringende landen 30 tot 40% van de vrouwen hormoonsuppletie gebruikt, is dat in Nederland slechts 3 tot 4%. We vroegen Bart van Aken naar de oorzaak (hoort buikpijn bij de overgang).“Op een dag ergens in 2002 werd een artikel gepubliceerd over The Million Women study.

Overgangsconsulente - Krijgt U Een Vergoeding?

De Overgang: Hulp Vragen Is OkeWat Is De Overgang

Dat artikel sloeg in als een bom. Wereldwijd spoelden vrouwen massaal hun hormonen door het toilet. En in Nederland wilde niemand meer hormoonsuppletie gebruiken. Later bleek dat de krant uit die Million Women study een verkeerd stukje had uitgelicht. Er werden verkeerde groepen met elkaar vergeleken, waardoor het leek dat de kans op borstkanker erg groot was - hoe lang duurt de overgang. Hoewel duidelijk was dat het artikel niet klopte, was het kwaad al geschied. In andere landen was de impact veel minder aanwezig. Maar in Nederland leeft dit verkeerde beeld tot op de dag van vandaag.”Bart licht toe: "Uit meerdere recente onderzoeken blijkt dat alleen oestrogeen het risico op borstkanker niet verhoogd en dat het zelfs een beetje beschermt.

000 vrouwen. Er zijn factoren die een groter risico met zich meebrengen op borstkanker. Zoals bijvoorbeeld overgewicht, nooit borstvoeding hebben gegeven, roken of je eerste kind krijgen na je 30ste. Daarbij is de kans op overlijden door hart- en vaatziekten na de overgang 45% en de kans op borstkanker 8% - innerlijke onrust overgang. Hart- en vaatziekten zijn dus veel belangrijker. Net als bijvoorbeeld osteoporose - pijn eierstok overgang. Als je na 75-jarige leeftijd een heup breekt, is de kans op ernstige complicaties die kunnen leiden tot overlijden groot."Bart is er duidelijk over. “Bij de ene vrouw duurt het 3 jaar en bij de andere 30 jaar. Het is overigens een fabeltje dat je de overgang uitstelt als je hormoon suppletie gebruikt.

Overgangsconsulente Blijf Niet Met Klachten

Als je stopt en je hebt weer klachten, dan is de overgang dus nog niet over.”“Zoals al eerder gezegd, gebruikt slechts een klein percentage van de Nederlandse vrouwen met overgangsklachten hormoonsuppletie, 3 tot 4% ten opzichte van 30 tot 40% in de ons omringende landen, als Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen. Hoewel het aantal vrouwen dat kiest voor hormoonsuppletie ook in Nederland stijgt, is een aantal goede medicijnen bij ons niet beschikbaar. Omdat in Nederland in verhouding weinig recepten worden uitgeschreven, worden goede oplossingen die in de ons omringende landen wel beschikbaar zijn, in Nederland door de industrie van de markt gehaald - overgang en irritaties.

Die is wel beschikbaar in België en andere Europese landen, maar niet meer in Nederland (waterflessen). En dat is jammer, want onderzoek laat zien dat transdermale (via de huid) suppletie een van de veiligste vormen is.”Wij vragen Bart naar de voor- en nadelen van hormoonsuppletie. “Wanneer je hormonen gebruikt, stopt het botverlies en verminder je dus de kans op osteoporose. Wanneer je alleen oestrogenen gebruikt, verlaag je ook de kans op hart- en vaatziekten. Statistisch gezien zijn de voordelen dus groter dan de negatieve effecten. Oestrogenen maken de vaten schoon; dat is dus fijn. Maar wanneer je langer dan 10 jaar in de overgang bent (na de laatste menstruatie) en dan pas oestrogeen gaat gebruiken, is er een grotere kans op trombose en beroerte.

Verpleegkundig Overgangsconsulent Vvoc Overgangsklachten

Hoe Lang Duurt De OvergangOvergang

“Ik zou graag een goed middel in handen willen hebben om vrouwen die borstkanker hebben gehad, te kunnen helpen. Zij krijgen vaak na de borstkankerbehandeling, last van bijvoorbeeld osteoporose en pijn bij het vrijen en fietsen, of regelmatig een blaasontsteking. Nu is het beleid dat deze vrouwen geen oestrogeen of oestrogeen met progesteron mogen krijgen. wat is de overgang. Dat is een groot probleem voor die groep vrouwen (goed middel tegen de overgang). wanneer ga je naar een overgang coach. Het vermoeden is dat het wellicht wel zou kunnen, maar onderzoek daarnaar is onethisch, dus we zullen het niet te weten komen. Er is nu niet zoveel dat ze kan helpen. Er zijn wel middelen, maar die helpen maar bij maximaal 70% van de vrouwen.

Zij nemen daarbij het risico op terugkeer van de borstkanker voor lief - beste medicijn tegen de overgang. “Vrouwen komen vaak bij hem in het spreekuur en zeggen dat vriendinnen tegen haar zeggen dat ze zich niet zo moet aanstellen. “80% van de vrouwen heeft klachten, maar 30% heeft zeer ernstige overgangsklachten! Wellicht hebben haar vriendinnen dat niet en kunnen ze zich niet in haar verplaatsen - angstaanvallen tijdens de overgang.” Bart heeft vrouwen gezien wiens hele leven is geruïneerd. Hij herinnert zich een onderneemster met een groot bedrijf. “Na twee jaar was alles weg; faillissement, man weg, emotionele stabiliteit weg. Na drie maanden aan de hormonen, had ze weer de kracht en de zin om weer opnieuw te beginnen met het opzetten van een nieuw bedrijf.”“Nu lijkt het alleen over hormonen te gaan.

Tips Voor De Overgang

Review Yos Health WaterflesWaarom Weinig Vrouwen De Overgangsconsulente Kennen


Wel kun je zelf als vrouw je levensstijl aanpassen (minder stress, meer sporten, gezonder eten, niet roken en bijvoorbeeld geen koffie drinken) zodat je klachten iets minder heftig zijn (angstaanvallen tijdens de menopauze? zo los je dat op).”Zie voor meer adviezen hierover ook: en . pijn eierstok overgang.

More from Gezonder leven

Navigation

Home

Latest Posts

De Beste Powerplate Van 2022! Bekijk De Top 6

Published May 18, 22
6 min read

Cannabidiol

Published Feb 16, 22
6 min read